Neeviikuu on alakoulun matematiikan oppikirjasarja vuosiluokille 4–6. Neeviikuu kannustaa tutkivaan ja toiminnalliseen matematiikan opiskeluun. 

Matematiikkaa ei opiskella enää vain tulevaisuutta ja seuraavia kokeita varten, vaan matematiikka on tässä ja nyt: konkreettista ja käsitettävää. 

Oppilaiden arkielämä ja heidän omat kokemuksensa ovat oppikirjan ja opettajan oppaan tehtävien keskiössä. Sarjan toiminnalliset työtavat harjaannuttavat matemaattisen ajattelun ohella myös yhteistyötaitoja. Neeviikuu-matematiikka on puhumista ja yhdessä toimimista.


Oppikirja

Oppikirjassa erilaiset matemaattiset ilmiöt ja käsitteet konkretisoidaan monipuolisilla tehtävillä. Tutkiminen ja omien havaintojen tekeminen auttavat ymmärtämään matematiikkaa, ja oppikirjan laskutehtävät vahvistavat jo opittua. Yykaakoon tapaan myös Neeviikuu-oppikirjan lisä- ja kotitehtävät on jaoteltu perustasoon ja kinkkisempiin plustehtäviin. Oppikirjan välissä matkaa perusharjoitusta täynnä oleva Yli esteiden -vihko.

Opettajan materiaalit

Opettajan oppaan rakenne seuraa oppikirjan rakennetta. Jakson alusta löydät listat kaikista jakson aikana tarvittavista materiaaleista sekä tehtävissä hyödynnettyjen matematiikkavälineiden rakennus- ohjeet. Perusaukeaman kattaukseen kuuluu runsas tarjonta toimintaehdotuksia ja vinkkejä jokaiseen oppikirjan kappaleeseen.

Opettaja saa itse valita kattavasta tehtävävalikoimasta, tehdäänkö tunnilla päässälaskuja vai vaikkapa linnunpönttö.

Oppaan näyte »

Digireppu

Oppilaan Digirepussa on koko vuoden matematiikan oppimäärä. Digimateriaali noudattelee oppikirjaa. Oppilaan Digirepun henkilökohtaiset oppimispolut varmistavat, että oppilas saa riittävästi tasonsa mukaista tekemistä. Oppimispolut sisältävät tehtäviä ja animaatioita, jotka auttavat oppitunnilla käsitellyn asian kertaamisessa. 

Opettajan Digirepun havainnollistamisvälineet ovat oiva tuki oppitunnille. Digirepun koesovelluksessa voit räätälöidä oppilaillesi sopivat kokeet kolmeen eri vaikeustasoon jaetuista tehtävissä.

Takaisin alkuun

Tekijät

Pauli Nousiainen on luokanopettaja ja matematiikkakouluttaja. Hän on toiminut Helsingin Matikkamaassa matematiikan opetuksen kehittajänä ja kouluttajana.

Maarit Pykäläinen on kokenut matematiikkaan erikoistunut  luokanopettaja Järvenpäästä. Maarit on mukana tekijänä kaikissa Neeviikuu-sarjan osissa.

Tora Renlund on matematiikan aineenopettaja ja oppikirjailija. Tora tuo ryhmään arvokkaan aineenopettajan näkökulman sarjan lähestyessä ylä- ja alakoulun taitosta.

Yvonne Silvander on koulutukseltaan sekä luokan- että erityisopettaja. Hän työskentelee laaja-alaisena erityisopettajana Espoon ruotsinkielisessä peruskoulussa.

Neeviikuu 4A ja 4B perustuvat Siv Hartikaisen ja Lisen Häggblomin Supertal-teoksiin.

Takaisin alkuun